Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kapustą i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jaja 1 sztuka
kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 500 gram
masło 250 g 1 kostka
sól
cebula biała 1 sztuka
woda 500 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Kapustę przepłukać i ugotować z liściem laurowym i zielem.( w zależności czy lubimy kwaśną i czy kapusta jest bardzo kwaśna- możemy odlać w trakcie gotowania wodę i gotować w kolejnej). Przestudzić i dobrze odcisnąć. Pokroić na drobno. pieczarki płuczemy i kroimy drobno i dusimy wraz z pokrojoną cebulką na maśle (ok 180 gram). Dodajemy do kapusty. NA pozostałym maśle smażymy na złoto bułkę i dodajemy do farszu. Doprawiamy pieprzem i solę. Możemy dodać buliony grzybowego, albo ugotowanych grzybków. Możemy też dodać mielonego kminku.
Krok 1 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto
2
Przesianą mąkę przesypać na stolnicę. Na środku zrobić wgłębienie- dodać szczyptę łyżkę oleju i jajko. Następnie dodawać stopniowo ciepłą wodę. W zależności od mąki może być jej mniej lub więcej- ciasto ma być elastyczne. Przykryć ściereczką.Odstawić na 10 minut. W międzyczasie nastawić w garnku wodę na gotowanie z dodatkiem soli i łyżką oleju. Wałkujemy cienko ciasto i szklanką wycinamy kółka.
Krok 2 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto
3
Na krążki ciasta nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy we wrzątku około 4 minut. Podajemy okraszone skwarkami albo smażone na oleju na złoto (to moja ulubiona wersja )
Krok 3 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 23.06.2016 23:43
no fajne fajne:)
smerfetka79 09.10.2012 23:58
u mnie najlepsze mama
parysek10 27.08.2012 14:44
rewelacja
pierniczkowo 03.08.2012 12:48
uwielbiam takie pierożki:) a "pychowate" fajne słowo
Małgorzata34 02.08.2012 22:56
na pewno "pychowate" u mnie najlepsze robiła moja babcia.
smerfetka79 13.06.2012 08:23
pychowate:))Tego jeszcze nie słyszałam:) zapożyczam:)
misia53 12.06.2012 20:17
takie pierożki są pychowate.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak