Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
sól 0,5 łyżeczki
mąka pszenna 200 g
margaryna 125 g
woda 250 ml.
masło 2 szt.
budyń śmietankowy 2 szt.
cukier puder 1 szkl.
mleko 750 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

CIASTO: Zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzącej wody wsypać mąkę, ogrzewać do uzyskania jednolitej, szklistej masy, bez zapachu surowej mąki. Ostudzić do temp. 70 st. następnie dodawać po 1 jajku stale mieszając. Przygotowane ciasto rozsmarować na dwóch natłuszczonych blachach. Piec w temp. 180 st. przez 20-30 min.
KREM: Ugotować budynie śmietankowe, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę następnie stopniowo dodawać ugotowany, wystudzony budyń, dokładnie utrzeć. Upieczone, wystudzone placki przełożyć masą budyniową, Wierzch posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 30.07.2012 10:33
pychotka, do tego kawka i nic więcej nie trzeba:)
V_kuchareczka 21.07.2012 13:00
pyszniutka
adelajda 03.07.2012 18:52
Apetyczna !!
Rafał10 01.07.2012 11:01
mniam uwielbiam karpatkę !!
1j1o1l1a1 12.06.2012 17:42
smaczne ciasto
Ankha 12.06.2012 17:36
Karpatka,mniam,dawno takiej nie jadlam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak