Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.

W misce ubijamy jaja z cukrem i olejem, aż masa będzie gładka i trochę zgęstnieje. Dodajemy startą marchewkę. Mieszamy.

Dodajemy mąkę, cynamon, sól, sodę i gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki migdałowe i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Ciasto powinno mieć gładką, dość gęstą konsystencję. Jeśli marchewka jest soczysta i ciasto będzie zbyt luźne to dodajemy trochę mąki.

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy (ok. 23cm). Pieczemy przez ok. godzinę (do suchego patyczka.

Po wystudzeniu można polać ciasto lukrem cytrynowym, albo posmarować kremem z cukru pudru, kremowego serka i masła.

Ale bez dodatków też jest pyszne :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ankha

    Muszę kiedyś takie zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    boskie...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Świetne masz te ciacha ! Uwielbiam takie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !