Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielozbożowe batony musli

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1 szklanka
amarantus ekspandowany 1 szklanka
platki 1 szklanka, po kilka łyżek płatków
bakalie 1 szklanka(żurawina, pestki dyni,
cukier brązowy 6 łyżek
miód 1 łyżka
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Wielozbożowe batony musli

wszystkie płatki poza amarantusem prażymy kilka minut na suchej patelni. Dodajemy resztę ziaren, orzechów, płatków i owoców i jeszcze chwilę prażymy. Przesypujemy do miski. Wsypujemy ziarna amarantusa. Mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy miód, masło i mieszamy aż do połączenia składników.
Karmelową masę wlewamy do miski z uprażonym musli i dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy, delikatnie dociskając, w średniej wielkości blaszce, wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Zastygnięte kroimy ostrym nożem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 12.06.2012 12:51
ale bym zjadła
vesenka 12.06.2012 11:02
mają karmelowy posmak, o ile ktoś lubi, to powinny smakować. Koleżanki w pracy wciągnęły prawie całą blachę ;)
ewka1978 12.06.2012 10:58
ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak