Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie warzywnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 80 dag
kalarepki 2
sól, pieprz
śmietany kremówki 20 dag
mąki 2 łyżki
mrożonego zielonego groszku 20 dag
kiełbaski 3
żółtego sera 8 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie warzywnym

Marchewki i kalarepki obrać, pokroić na małe kawałki. Zagotować w rondlu ½ l osolonej wody. Do wrzątku włożyć warzywa, gotować 12 minut na małym ogniu. Dodać 10 dag śmietany kremówki, krótko zagotować. Pozostałą śmietanę wymieszać na gładko z mąką. Przełożyć do warzyw, zagęścić, ponownie zagotować. Dodać zielony groszek. Przyprawić solą i pieprzem. Kiełbaski wycisnąć z osłonek, uformować małe klopsiki. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim klopsiki 3 minuty ze wszystkich stron nie przerywając mieszania. Do żaroodpornej formy przełożyć warzywa oraz klopsiki, posypać startym serem i tartą bułką. Zapiekać 20 minut w temp. 200ºC. Natkę pietruszki posiekać, posypać danie. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak