Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w sosie serowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z białej morskiej ryby (bez skóry) 4
szpinaku 30 dag
dymki 2
sera pleśniowego 20 dag
śmietany 12% 1 szkl
masła 25 łyżka
mąki 3 łyżki
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól, pieprz
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w sosie serowym

Filety rybne opłucz, starannie osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem cytrynowym, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Dymki obierz, drobno posiekaj. W rondelku stop masło, zeszklij dymkę. Dodaj przebrane, opłukane i grubo posiekane liście szpinaku. Ogrzewaj pod przykryciem 2 minuty.

Dodaj rozkruszony ser pleśniowy oraz śmietanę i podgrzewaj na małym ogniu, aż ser się roztopi. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

Filety rybne oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej, włóż filety i usmaż na rumiano z obu stron. Ułóż na talerzach, polej sosem szpinakowo-serowym i od razu podawaj, np. z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak