Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis rabarbarowo- truskawkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 50 g
cukier drobny 100 g
mleko 250 ml
rabarbar 300 g
truskawki 200 g
whisky 50 ml
przyprawa do dań słodkich do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis rabarbarowo- truskawkowe

Kroki postępowania

1
Rabarbar obrać i pokroić. Zasypać dwoma łyżkami cukru, zalać whisky i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Kiedy zmięknie odlać sok.
Krok 1 - Clafoutis rabarbarowo- truskawkowe foto
2
Wysmarować okrągłą formę/ naczynie żaroodporne masłem. Pokroić truskawki w ćwiartki. Rozłożyć owoce w naczyniu.
Krok 2 - Clafoutis rabarbarowo- truskawkowe foto
3
Zmiksować jaja z cukrem. Osobno zmiksować mleko z mąką. Do ubitych jaja wlać delikatnie mleko z mąką i wymieszać ciasto.
Owoce posypać przyprawą do dań słodkich albo cynamonem/ kardamonem/ wanilią.
Zalać owoce ciastem.
Krok 3 - Clafoutis rabarbarowo- truskawkowe foto
4
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 40 minut.

Przed podaniem posypać ciasto cynamonem( można jeszcze cukrem pudrem, ale ja zrezygnowałam z cukru, wolimy ciasto mniej słodkie).
Smacznego.
Krok 4 - Clafoutis rabarbarowo- truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 22.08.2013 21:40
rabarbar i truskawki to idealne połączenie :)
Aneta2604 04.08.2012 13:11
mniam
Mati13 28.07.2012 16:22
bardzo ładnie wygląda
EWI 11.06.2012 20:46
pychota
motylwe 11.06.2012 20:24
na pewno aromatyczne i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak