Sposób przygotowania

przesiewamy do miski obie mąki, wsypujemy sól i suszone drożdże. Mieszamy. Wlewamy wodę (ciepła, tak ok. 50-60 stopni) . Wyrabiamy gładkie ciasto (wyrabiam ręcznie i zajmuje mi to ok 10 minut)
Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką małej keksówki (powinno sięgać do max. 1/3 wysokości).
Zostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut. Ja zagniatam ciasto wieczorem, zostawiam na całą noc w blaszce i piekę rano)
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30-40 minut.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na grzanie góra-dół.
Po wyjęciu z blaszki chłodzimy minimum 15 minut na kratce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !