Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf Stroganow z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwicy wołowej 50 dag
pieczarek 25 da
mąki pszennej 2 łyżki
niezbyt duże cebule obrane i pokrojone w cienkie półplastry 2
śmietany kremówki 0,5 szkl
koncentratu pomidorowego mała puszka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mielona słodka papryka
drobno posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki
olej słonecznikowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf Stroganow z pieczarkami

Pieczarki umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku i pokroić: najpierw w cienkie (półcentymetrowe) plastry, a później w poprzeczne paski. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się rumienić. Przełożyć cebulę do rondla. Rozgrzać na patelni drugą łyżkę oleju, włożyć 1/3 mięsa (mięso trzeba smażyć partiami, inaczej – zamiast się smażyć – puści sok i zacznie się dusić!). Smażyć mięso na silnym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni. Każdą usmażoną partię przekładać do rondla z cebulą. Ostatnią partię oprószyć mąką na 2 minuty przed końcem smażenia. Do rondla wlać śmietanę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, postawić na rozgrzanej płytce ochronnej i zagotować. Dodać pokrojone pieczarki i zagotować ponownie. Dusić pod przykryciem kilka minut, spróbować, ewentualnie doprawić (np. solą lub papryką), posypać natką pietruszki i natychmiast podawać na stół – w rondlu lub naczyniu żaroodpornym – z chrupiącą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak