Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

truskawkowa szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier 3/4 szkl.
sól szczypta
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
cukier puder
konfitura truskawkowa
Nadzienie:
truskawki 1/2 kg.
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 2 op.
serek homogenizowany 2 szt.
jogurt naturalny 1 kubek
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 kubek
melisa
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: truskawkowa szarlotka

żółtka,5 łyżek wody,cukier i sól ubić na puszystą masę jedno białko ubić na pianę dodać do masy z żółtek wsypać przesiane mąki wymieszać ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i upiec w temp[.180st.ok.20min.biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zawinąć w rulon razem ze ściereczką,żelatynę namoczyć w małej ilości wody i rozpuścić na małym ogniu truskawki oczyścić 1/3 odłożyć a resztę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym oraz żelatyną serkami homo i jogurtem,rozwinąć biszkopt zdjąć ściereczkę i posmarować wewnętrzną stronę ciasta konfiturą ponownie zwinąć i pokroić w plastry grubości 1 cm.układać pokrojone plastry w formie o kulistym kształcie lub misce kilka plastrów odłożyć,śmietanę ubić i 3/4 połączyć z tężejącą masą truskawkową włożyć do formy wyłożonej plastrami rolady,masę przykryć pozostałymi plastrami i wstawić do lodówki,po zastygnięciu szarlotkę truskawkową wyłożyć na paterę resztę ubitej śmietany włożyć do szprycy i udekorować dookoła szarlotki,udekorować listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak