Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
mąka 2 szkl
cukier 3/4 szkl
śmietana kremówka 1/2 l
cukier puder 5 łyżek
jagody 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jagodami

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtka, posiekaną margarynę oraz 3 łyżki śmietany kremówki. Z podanych składników zagniatamykruche ciasto. Owijamy je folia spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie dno oraz boki formy do tarty wylepiamy ciastem, obciążamy je grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180*C. Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie ubitą śmietankę wykładamy na wystudzone ciasto kruche. Wierzch posypujemy osączonymi jagodami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak