Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko przestudzić. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść w misce.

Masę ziemniaczaną podzielić na ćwiartki, jedną odłożyć, a na jej miejsce wsypac mąkę ziemniaczaną. Dodać mąkę pszenną, sól i jajka i wyrobić gładką masę.

Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ciasto podzielić na kilkanaście części i z każdej lepić kulkę, którą potem rozpłaszczać na dłoniach, kłaść śliwkę, w razie potrzeby cukier i formować kuleczki.

Odkładać knedle na blat posypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i do gotujcej wody wkładać po kilka knedli. Gotować około 4 minut od wypłynięcia. Wyjmowac łyżką cedzakową.

Knedle można podawać ze śmietaną, ja najbardziej lubię polane roztopnionym masęłkiem i posypane słodkim kakao.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !