Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
mąka ziemniaczana
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.

Masę ziemniaczaną lekko ugnieść w misce, podzielić nożem na 4 części na krzyż, wyjąć jedną część, położyć na reszcie ziemniaków, a w jej miejsce wsypać tyle samo (objętościowo) mąkę ziemniaczaną. Wbić sparzone jajko, dodać sól do smaku i wyrobić gładką masę.

Z masy formować kuleczki średnicy 4cm, lakko spłaszczać i w każdej, drewniana łyżką zrobić dziurkę, układać na drewnianej desce.

W garnku zagotować wodę z solą i olejem, wkładać kluski, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 11.06.2012 14:00
Kluski śląskie bardzo lubię.Przepisy bardzo ładnie opisane wykonanie - super domaskowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak