Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.

Masę ziemniaczaną lekko ugnieść w misce, podzielić nożem na 4 części na krzyż, wyjąć jedną część, położyć na reszcie ziemniaków, a w jej miejsce wsypać tyle samo (objętościowo) mąkę ziemniaczaną. Wbić sparzone jajko, dodać sól do smaku i wyrobić gładką masę.

Z masy formować kuleczki średnicy 4cm, lakko spłaszczać i w każdej, drewniana łyżką zrobić dziurkę, układać na drewnianej desce.

W garnku zagotować wodę z solą i olejem, wkładać kluski, zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Kluski śląskie bardzo lubię.Przepisy bardzo ładnie opisane wykonanie - super domaskowa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !