Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
masło 100 gram
twaróg 250 gram
ziemniaki ugotowane 600 gram
boczek wędzony 50 gram
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do usmażenia
woda 275 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię aluminiową na 15 minut.


Cebulę umyć, obrać i posiekać w drobną kosteczkę, boczek również pokroić. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i dodać cebulę i boczek, zesmażyć razem, aż się zarumienią, po tym czasie wyłożyć całość na sitko.

Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić do smaku dolą i pieprzem.

Wziąć część ciasta, rozwałkować je na bardzo cienki placek, wykrajać kółka i nakładając farsz lepić pierogi. Układać je na desce lub tacce posypanej mąką.

Wkładać do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmowac łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a następnie przekładać na talerz.

Podawać ze śmietaną lub skwarkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 23.02.2013 21:01
Takie sa najlepsze!;)
madi356 21.06.2012 21:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak