Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
droższę 25 g
cukier 50 g
masło 1 łyżka
mleko 100 ml
jajko 1
sól szczypta
kruszonka; masło 100 g
cukier 100 g
mąka 100 g
cukier 1/2 szklanki
rabarbar 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem

Przepis pochodzi z bloga Domi w kuchni. Postanowiłam zrobić drożdżówki z połowy składników, wyszło mi 7 pysznych... drożdżówek z rabarbarem. Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę kruszymy i układamy na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 12.07.2012 21:01
pięknie
suzana 11.06.2012 12:25
śliczne drożdżóweczki
aginaa 11.06.2012 12:19
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak