Sposób przygotowania

Przepis pochodzi z bloga Domi w kuchni. Postanowiłam zrobić drożdżówki z połowy składników, wyszło mi 7 pysznych... drożdżówek z rabarbarem. Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić w nim masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę kruszymy i układamy na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    aginaa

    polecam
  • 0
    original
    Opublikowano

    suzana

    śliczne drożdżóweczki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    pięknie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !