Sposób przygotowania

Umyć kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Dalej kurczaka oczyścić ze wszystkich błonek, skórek i kostek i ocieplić w temperaturze pokojowej- jeśli była pierś mrożona. Przekroić wzdłuż na dwa cieńsze filety (szczególnie w najgrubszej części). Następnie pokroić w poprzek na paseczki. Włożyć wszystko do miski, dodać sól, dodać starty lub rozgnieciony czosnek, curry, imbir. Kurczaka dokładnie nasmarować marynatą i odstawić na jakąś 1h. Szparagi opłukać, odłamać najgrubsze i zdrewniałe końce. Łodygi pokroić na 3 cm kawałki. Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić.
Rozgrzać patelnię, zaraz wlać 1 łyżkę oliwy. Ułożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony przez około 2 minuty (kurczak ma zmienić kolor z różowego na beżowy). Dodać pozostałą oliwę oraz szaragi oprószone małą ilością soli morskiej, smażyć wszystko dalej przez około 3 minuty co chwilkę mieszając (kurczak ma się lekko zrumienić). Na koniec wlać mleko kokosowe i sos rybny jeśli używamy, zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut (około 3 minuty) aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem, skrapiając sosem sojowym i posypując obficie kolendrą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !