Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa krem pomidorowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kilogram
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Wywar: 500 mililitrów
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
bazylia 2 gałązki
słodka śmietanka 100 mililitrów
natka pietruszki 3 łyżki
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa krem pomidorowa

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i oczyścić z twardych części. Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę również.

Pomidory pokroić w całkiem dużą kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek i zeszklić. Po chwili, kiedy cebula będzie miękka, wrzucić pomidory i smażyć na śrenim ogniu, około 20 minut.

Po tym czasie zupę uzupełnić wywarem i dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać przecier i umyte, posiekane listki bazylii i znów chwilę miksować.

Na koniec wlać słodką śmietankę i dobrze wymieszać. Zupę podać z różyczką pietruszki i gniazdkiem z ubitej śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz 23.07.2023 12:49
Bardzo dobra ja dodałem większą ilość pieprzu do smaku i jest słodka podczas jedzenia i potem przyjemnie piecze po przełknięciu
lozken 21.10.2016 19:35
Od dawna chodzi za mną krem z pomidorów, jutro zrobię z Twojego przepisu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak