Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół)
Masło wkładamy do zamrażalnika.
W misce mieszamy dokładnie suche składniki (mąkę, cukier, kaszę manną, sodę lub proszek).
Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Tortownicę (ok. 24cm) porządnie smarujemy masłem. Wysypujemy równomierną warstwą 1/3 suchych składników. Na to równą warstwą wykładamy połowę startych jabłek. Posypujemy 1/2 łyżki cynamonu. Na to równomiernie wysypujemy drugą część suchych składników. Na to równomiernie reszta jabłek, reszta cynamonu i na wierzch reszta suchych składników. I teraz najważniejsze. Wyciągamy schłodzone masło i ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Tym masłem trzeba dokładnie obłożyć górną warstwę suchych składników w tortownicy. Jeśli wierzch będzie dokładnie obłożony, to po upieczeniu szarlotka będzie miała chrupiącą skorupkę na górze.
Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. godzinę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    wypróbowałam jakiś czas temu z podobnego przepisu, ale z kaszą manna niezbyt smaczna wychodzi
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    szarlotka... musi być pyszna !
  • 0
    original
    Opublikowano

    vesenka

    jolu, nam z z kaszą manną bardzo smakuje. Uwielbiam tą chrupką skorupkę na wierzchu :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !