Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
cukier 2/3
sok z cytryny 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżka
masło 250 g 3/4 kostki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka,czubata
jabłko kwaśne 6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół)
Masło wkładamy do zamrażalnika.
W misce mieszamy dokładnie suche składniki (mąkę, cukier, kaszę manną, sodę lub proszek).
Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Tortownicę (ok. 24cm) porządnie smarujemy masłem. Wysypujemy równomierną warstwą 1/3 suchych składników. Na to równą warstwą wykładamy połowę startych jabłek. Posypujemy 1/2 łyżki cynamonu. Na to równomiernie wysypujemy drugą część suchych składników. Na to równomiernie reszta jabłek, reszta cynamonu i na wierzch reszta suchych składników. I teraz najważniejsze. Wyciągamy schłodzone masło i ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Tym masłem trzeba dokładnie obłożyć górną warstwę suchych składników w tortownicy. Jeśli wierzch będzie dokładnie obłożony, to po upieczeniu szarlotka będzie miała chrupiącą skorupkę na górze.
Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. godzinę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

vesenka 19.06.2012 14:33
jolu, nam z z kaszą manną bardzo smakuje. Uwielbiam tą chrupką skorupkę na wierzchu :)
Rafał10 19.06.2012 13:22
szarlotka... musi być pyszna !
1j1o1l1a1 11.06.2012 13:12
wypróbowałam jakiś czas temu z podobnego przepisu, ale z kaszą manna niezbyt smaczna wychodzi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak