Sposób przygotowania

Grzybki namoczyć przez godzinę w wodzie, a następnie gotowac przez 20 minut, odsączyć i ostudzić, drobno posiekać.

Kapustę umyć, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka, zalać gorącą wodą i wsypać przyprawę warzywną (jarzynkę) i postawić garnek na ogniu. Stopniowo, kiedy liście będą robić się elastyczne (ale nadal będą twarde) zdejmowac liście z głąba, aż będziemy mieć ich około 20 szt.

W czasie gotowania kapusty ugotowac ryż do miękkości - około 15 minut. Odsączyć i ostudzić.

W misce wymieszać ostudzony ryż, mięso i grzyby, wbić sparzone jajko, przyprawy i sól i pieprz do smaku.

Z liści kapusty poodkrajać twarde trzonki tak, by w tej części liście dały się łatwo zawijać, odkrojonych części nie wyrzucamy! - odkładamy obok na talerzyk.

Każdy z przygotowanych liści kładziemy na talerzyk po kolei, po czym nakładamy porcję farszu (u mnie pełna garść) i delikatnie zawijamy. Przy 2/3 długości zawiniętego liścia boki zawijamy do środka i zwijamy do końca, a końcówke liścia zawijamy pod boczki gołąbka tak, by nie wypadł podczas obróbki cieplnej - taka zakładka zapewnia nam to, że gołąbki się nie rozpadną. Robimy tak do wyczerpania składników.

Na spodzie brytfanny układamy odkrojone części z liści. Gołąbki smażymy na patelni na rogrzanym oleju, aż kapustka mocno się zarumieni, a nawet całkiem spiecze i wkładamy gołąbki do brytfanny, układając je dośc ciasno obok siebie.

Kiedy wszystkie gołąbki będą już w brytfannie wlać bulion, a na wierzch położyć 1-2 kapuściane liście, zakryć i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pozostawić tam na około 40 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !