Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z makiem do zupy migdałowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta
miękkie masło 50 gram
masa makowa 200 gram
żółtko jajek 1 sztuka
miód 1 łyżeczka
woda 130 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z makiem do zupy migdałowej

Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i włożyć je na chwilę w folię aluminową.
Masę makową wymieszać z miodem i żółtkiem.

Ciasto podzielić na części i każą z nich rozwałkowywać na cienki placek, wykrajać szklanką lub specjalną wycinaczką małe kółeczka, nakładać odrobinę masy, zaklejać i nadawać pierożkom kształt uszek.
Uszka kłaść na tacy wysypanej mąką.

W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, wkładać po kilkanaście uszek i gotować około 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, a potem przekładać na talerz.

Jeśli chcemy uszka przechowywać to po wyjęciu z garnka wkładamy je od razu do miski z lodowatą wodą, nie będą się sklejały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 29.06.2012 11:10
o bardzo ciekawe nigdy nie jadłam takiej potrawy ani takich uszek ani zupy migdałowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak