Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i włożyć je na chwilę w folię aluminową.
Masę makową wymieszać z miodem i żółtkiem.

Ciasto podzielić na części i każą z nich rozwałkowywać na cienki placek, wykrajać szklanką lub specjalną wycinaczką małe kółeczka, nakładać odrobinę masy, zaklejać i nadawać pierożkom kształt uszek.
Uszka kłaść na tacy wysypanej mąką.

W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, wkładać po kilkanaście uszek i gotować około 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, a potem przekładać na talerz.

Jeśli chcemy uszka przechowywać to po wyjęciu z garnka wkładamy je od razu do miski z lodowatą wodą, nie będą się sklejały.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandraa

    o bardzo ciekawe nigdy nie jadłam takiej potrawy ani takich uszek ani zupy migdałowej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !