Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
żółtko jajek 1 sztuka
miękkie masło 100 gram
sól do smaku
cebula 2 sztuki
pieczarki 700 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 4 łyżki
woda 275 (gorąca)
grzyby suszone 2 garście
kapusta kiszona 1,5 kilo

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i pieczarkami

Grzyby suszone zalać gorącą wodą i zostawić na noc, po czym zagotować z solą i gotować 20 minut, odcedzić i pokroić w drobne kawałki.

Kapustę dobrze posiekać i włożyć do garnka, podlać 2 szklankami wody i dusić 1-1,5 godziny.

Cebule umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać olej i włożyć cebulę, smażyć na niedużym ogniu do zarumienienia. Pieczarki umyć, obrać, oczyścić z ogonków i pokroić w słupki, dodać do cebul, oprószyć solą i smażyć, aż woda z pieczarek odparuje.

Do kapusty dodać grzyby i zesmażone pieczarki, dodać dość sporą ilość czarnego pieprzu mielonego i dokładnie wymieszać, zostawić do całkowitego wystygnięcia.


Kiedy mamy już ostudzony farsz, z podanych składników zagnieść miękkie elastyczne ciasto i włożyć je do folii alumioniowej na 15 minut.

Ciasto dzielić na części i wałkować na płaskie placki, z których wykrajać szklanką lub wycinakiem kółka, nakładać farsz i dokładnie zaklejać.

Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Pierogi wkładać do miski z lodowatą wodą, a kiedy opadną na dno przekładać je do pojemnika lub na talerz - jeśli maja być przechowywane. Do bezpośredniego jedzenia pierogi wyjmujemy od razu na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak