Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kapusty liściastej z lanym ciastem serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 20 liści
ziemniaki 5 szt
seler korzeniowy 0,25 szt
wywar z kurczaka 2 l
śmietana 200 ml
jajko 2 szt
mąka pszenna 4 łyżeczki
sól do smaku
ząbek czosnku 3 szt
ser gouda 1 (tarty)
kapusta 50 liściasta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kapusty liściastej z lanym ciastem serowym

Ziemniaki i seler gotować na wywarze drobiowym około 20 minut. Dołożyć umyte całe liście kapusty i szpinaku. Doprawić. Dodać posiekany czosnek. Po około 10 minutach( jeśli ziemniaki już są miękkie) zmiksować wszystkie składniki blenderem.
Surowej jajka rozrobić z mąką na gładką masę. Dodać na koniec żółty ser i delikatnie wymieszać. Ciasto ma być odrobinę bardziej gęste niż na zwykłe lane ciasto( jeśli wyjdzie za gęste można dodać łyżeczkę zimnej wody).
Lać ciasto powoli prosto na gorącą zupę. Pogotować 2 minuty.
Na koniec zaprawić zupę śmietaną( śmietanę posolić i rozrobić z paroma łyżkami gorącej zupy, aby się nie zwarzyła).
Przed podaniem można posypać startym żółtym serem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 03.12.2012 08:15
Nie, kapusta liściasta nie zwija się w główki wygląda bardziej jak jarmuż albo same liście od kalarepy bez bulwy, w smaku też przypomina jarmuż.
traktorek 02.12.2012 13:58
kapusta liściasta czyli liście ze zwykłej kapusty dobrze myślę?
Aneta2604 29.08.2012 17:02
ciekawa muszę spróbować
Kamila/kami007 11.06.2012 10:27
ciekawy pomysł
Justyna23
Justyna23 11.06.2012 10:27
nie jadlam takiej nigdy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak