Sposób przygotowania

Przygotowanie:
To porcja na dwie duże chałki.

Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (jakieś 10-15 minut). Resztę mąki wsypujemy do miski. Robimy w mące wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiamy 5 minut. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kolejne 5 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli góra zacznie się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    wyglada bajecznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    vesenka

    uwielbiam chałki i ciągle eksperymentuję z przepisami. Te najbardziej udane uwieczniam i wrzucam na bloga :) Powklejam je również tutaj :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    rewelacja, muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    apetyczna chałeczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !