Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z rabarbaru na zimę

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny, orzeźwiający i lekko kwaskowaty kompot rabarbarowy na zimę. Sprawdzony i bardzo prosty przepis.

Składniki:

rabarbar 1,5 kilograma
Goździki całe Prymat 10 sztuk
cukier 20 łyżek
woda 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z rabarbaru na zimę

Rabarbar obrać, umyć i wysuszyć. Kroić mniej więcej w centymetrowe kawałki.

Do wyparzonych i dobrze umytych słoików wkładamy do 3/4 wysokości rabarbar. Do każdego słoika dodajemy po dwa goździki i 4 łyżki cukru.

Do garnka nalewamy około 3 litry wody i zagotowujemy. Gdy woda będzie się gotować, zdejmujemy garnek z ognia i nalewamy wodę ostrożnie do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja jeszcze na drugi dzień je pasteryzowałam w garnku od zagotowania wody 15 - 20 minut.

Z podanego przepisu wyszło mi 5 dużych słoików kompotu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 23.07.2012 09:08
ja też nie ale fajnie wiedzieć ;)
Dorota37 19.06.2012 19:55
Rabarbaru nie zaprawiałam jeszcze nawet nie pomyślałam że można

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak