Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki karpackie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 szt
sól szczypta
ryż 20 dag
jajko 1 szt
cukier wanilinowy 1 op
masło 1 łyżka
rodzynki garść
brandy 3-6 łyżek
cukier 5-6 łyżek
twaróg 25 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki karpackie

Z mąki jaj wody i szczypty soli zagniatamy ciasto.Ryż ugotować na sypko, odcisnąć i wymieszać z masłem.Twaróg przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce.Rodzynki umyć i namoczyć w brandy.Ryż,twaróg jajko,cukier waniliowy wymieszać na jednolitą masę, dodać rodzynki wraz z brandy.Ciasto cienko rozwałkować formować średnie pierożki i gotować w osolonym wrzątku lub upiec na złoty kolor w piekarniku. Podawać polane słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 24.06.2012 15:37
fajne pierożki;D
Andysz 11.06.2012 01:18
mmm pyszności;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak