Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odrywane drożdżowe bułeczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
biały cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
cukier trzcinowy 3 łyżki
kakao 3 łyżki
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Odrywane drożdżowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Drożdże po wymieszaniu z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Obie mąki wsypujemy do miski, dolewamy drożdże z mlekiem i wbijamy jajko. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut aż przestanie lepić się do rąk.
Dzielimy je na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao rozprowadzone w mleku. Wyrabiamy do momentu, aż będzie miało jednolity kolor. Z obu ciast formujemy kule, które po przykryciu odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu z jasnego i z ciemnego ciasta formujemy taką samą liczbę kulek
Krok 1 - Odrywane drożdżowe bułeczki foto
2
układamy je naprzemiennie w blaszce wysmarowanej masłem. Ja zrobiłam to w tortownicy, bo chciałam, żeby upieczone ciasto przypominało piłkę, ale nie do końca mi się to udało ;-) Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś pół godziny
Krok 2 - Odrywane drożdżowe bułeczki foto
3
a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Odrywane drożdżowe bułeczki foto
4
Z upieczonego ciasta odrywamy bułeczki, które doskonale smakują z odrobiną masła i domowym dżemem.
Krok 4 - Odrywane drożdżowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 27.09.2012 09:42
apetyczne
Ewa6274879 10.06.2012 22:59
chętnie bym zjadła na drugie śniadanie :)
Katarzyna87 10.06.2012 22:49
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak