Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makiełki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suchy mak 250 gram
mleko
kandyzowana skórka pomarańczow 100 gram
mieszanka bakalii 200 gram
miód 2 łyżki
masło 2 łyżki
makaron łazanki 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makiełki

Mak zalać mlekiem i zostawić na kilka godzin, nawet na całą noc. Po tym czasie przełożyć całość do garnka, dolać wody tak, by przykryła mak lekko ponad powierzchnię i gotować 20 minut od zagotowania.

Mak zmielić dwukrotnie, dodać do niego miód i wszystkie bakalie, dobrze wymieszać.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Włożyć do garnka z masłem i dodać masę makową. Dobrze wymieszać i podawać na gorąco.

Potem przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak