Sposób przygotowania

na stolnicę wysypać mąkę rozmącone jajko i wodę szybko zagnieść ciasto uformować kulę i odstawić na 2 godziny w temp.pokojowej,szpinak dokładnie umyć włożyć do garnka i gotować 10min,w osolonej wodzie,odcedzić i posiekać rozgrzać łyżkę masła dodać szpinak doprawić do smaku solą,pieprzem i cząbrem dodać żółtka całość wymieszać a białka ubić na sztywno dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać łyżką,stopić w rondelku łyżkę masła i odstawić,na stole rozłożyć lnianą ściereczkę pod spód włożyć głęboki talerz wypukłym do góry na ściereczce rozciągnąć ciasto zaczynając od środka wyrównać brzegi ciasto posmarować stopionym masłem rozłożyć farsz szpinakowy i zawijać strudel włożyć do natłuszczonej foremki keksowej obłożyć wiórkami masła upiec w temp.200st.ok.40min.pod koniec pieczenia wlać śmietanę i posypać startym serem żółtym,po wystudzeniu pokroić w plastry.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Świetny przepis
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    brzmi fantastycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    jak dla mnie to bomba

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !