Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wojskowa grochówka

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól 3 łyżeczki
kości wędzone 200 gram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz 4 ziarenka
ziele angielskie 4 ziarenka
Majeranek suszony Prymat 4 łyżki
marchewka 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
kiełbasa podwawelska 100 gram
woda 1,5 (przegotowana)
groch 300 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Wojskowa grochówka

Groch dokładnie przepłukać i włożyć do garnka, zalać 1,5l wody i dodać sól, kość i przyprawy. Ziemniaki umyć, obrać i jednego wkroić do garnka, pozostałe dwa pokroić w drobną kostkę.

Zawartość garnka zagotować i gotować jeszcze 15 minut, zdjąć szumowiny, po tym czasie wyjąć łyżką cedzakową 100-150g grochu i odłożyć do miski z ziemniakami, całość gotować kolejne 15 minut.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z odłożonym grochem i ziemniakami.

Z garnka wyjąć kość, dołozyć do mieszanki w misce, a zawartość garnka dokładnie zmiksować na gładki mus. Włożyć kość z powrotem razem z warzywami z miski i gotować jeszcze 30 minut. Na sam koniec doprawić do smaku, jeśli jest taka konieczność i dodać majeranek i pokroijoną w kawałki kiełbasę, wymieszać i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.04.2016 11:29
smakołyki :)
perelka780 23.03.2015 10:16
aż ślinka cieknie:-)
Justyna/Dzastus 16.07.2012 20:00
uwielbiam te zupke.
domaskowa 11.06.2012 07:21
Smacznie i pożywnie :)
ttrytka 10.06.2012 23:45
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak