Sposób przygotowania

W garnku 3-4l rozgrzać tłuszcz. Całą karkówkę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony i włozyć do garnka. Z każdej strony dobrze obsmażyć, aż będzie mocno zarumieniona, a nawet przypieczona rumiano-brązowa.

Po tym czasie wlać bulion i dusic całość na jak najmniejszym ogniu około 1 godziny.

Zestawić z ognia, przestudzić i wstawić cały garnek na noc do lodówki - taka będzie najlepsza. Następnego dnia wyjąć garnek z lodówki, wyjąć mięso z bulionu, bulion podgrzać, a mięso pokroić w plastry.

Bulion zaprawić śmietanką i wsypać zasmażkę, zamieszać i dodać mięso. Podgrzewać i delikatnie mieszać całość, aż sos zgęstnieje.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !