Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 kilogram
sól 15 gramów
gliniany garnek
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona

Najlepsza kapusta będzie taka, którą po kupieniu potrzymamy kilka dni w ciemnym, chłodnym miejscu, wtedy będzie bielutka, ja byłam mniej cierpliwa.

Kapustę myjemy i drobno siekamy. Jeżeli dodajemy marchewkę, to marchew myjemy, obieramy i ścierami na tarce o grubych oczkach, kapustę mieszamy z kminkiem i marchwią.

Na spód glinianego garnka kładziemy liść kapusty. Posiekaną kapustę nakładamy do garnka, co jakiś czas przesypujemy solą i bardzo mocno ubijamy. Na wierzch garnka należy położyć coś ciężkiego - u mnie był litrowy słoik z wodą, by kapusta była cały czas przygnieciona.

Przechowywanie kapusty w procesie kiszenia wyglądało u mnie tak i sprawdziło się świetnie:

Dwa dni trzymać garnek w temperaturze pokojowej (ok. 23 stopnie), a następne dni trzymać kapustę w chłodnym miejscu, np. na balkonie lub w piwnicy. Po 5-6 dniach kapusta jest pysznie ukiszona i mozna ją przełożyć do słoika, zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.10.2016 22:34
Tylko 5-6 dni wystarczy?
qrasnqleq 01.08.2012 08:12
Super sprawa. Kapusta taka ma dużo witaminy c.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak