Sposób przygotowania

Najlepsza kapusta będzie taka, którą po kupieniu potrzymamy kilka dni w ciemnym, chłodnym miejscu, wtedy będzie bielutka, ja byłam mniej cierpliwa.

Kapustę myjemy i drobno siekamy. Jeżeli dodajemy marchewkę, to marchew myjemy, obieramy i ścierami na tarce o grubych oczkach, kapustę mieszamy z kminkiem i marchwią.

Na spód glinianego garnka kładziemy liść kapusty. Posiekaną kapustę nakładamy do garnka, co jakiś czas przesypujemy solą i bardzo mocno ubijamy. Na wierzch garnka należy położyć coś ciężkiego - u mnie był litrowy słoik z wodą, by kapusta była cały czas przygnieciona.

Przechowywanie kapusty w procesie kiszenia wyglądało u mnie tak i sprawdziło się świetnie:

Dwa dni trzymać garnek w temperaturze pokojowej (ok. 23 stopnie), a następne dni trzymać kapustę w chłodnym miejscu, np. na balkonie lub w piwnicy. Po 5-6 dniach kapusta jest pysznie ukiszona i mozna ją przełożyć do słoika, zakręcić i trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    qrasnqleq

    Super sprawa. Kapusta taka ma dużo witaminy c.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Tylko 5-6 dni wystarczy?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !