Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwinie w syropie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 2,5 kilo
woda
cukier 500 gram/litr wody
słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwinie w syropie

Brzoskwinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Metalową łyżeczką do melona (może być zwykła) wykroić twarde części obrastające pestki.

W słoiczkach układać po 4 połówki, dość ciasno.

Przygotować syrop:

Zagotować 2 litry wody z 1 kilogramem cukru, aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalewać każdy sloiczek.

Słoiki pozakręcać, wstawić wszystkie do dużego gara i pasteryzować 30-40 minut od zagotowania wody - w zależności jak miękkie chcemy mieć owoce.

Wygotowane słoiki wyjąć z kąpieli wodnej, podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić, aż wystygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 17.12.2012 15:07
swietne
Ewa104 10.08.2012 07:30
Ten czas pasteryzacji to na pewno ma być tak długi? Ja obstawiałabym 3-4 minuty .
mic 07.08.2012 11:02
brzoskwinie do deseró i ciast
dagmara020 01.08.2012 14:36
super w tym roku mam wysyp brzoskwini i na pewno skorzystam z przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak