Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Popękane ciasteczka czekoladowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 gram
czekolada gorzka 75 gram
kawa rozpuszczalna łyżka
jajko 2 sztuki
sól szczypta
cukier 3/4 szklanki
cynamon 1/2 łyżki
mąka 1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
puder do obtaczania

Przepis i sposób przygotowania na: Popękane ciasteczka czekoladowe

Czekoladę, kawę, masło topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy aż przestygnie.
Jajka, cukier, sól miksujemy około 5 min, dodajemy masę czekoladową i mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem, dodajemy do masy i wyrabiamy.
Całą masę stawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, wtedy ładnie popękają. Na drugi dzień formujemy kulki, obficie obtaczamy w pudrze i pieczemy :) 11 min w 180stopniach. Nie można piec ich dłużej do wtedy nie będą miękkie w środku :)
Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.03.2013 23:34
pycha ciasteczka
MAR3STA 19.03.2013 23:33
pyszne słodkości
Malinka 18.02.2013 18:31
Mimo, że "popękane" i tak bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak