Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie semifreddo z migdałami w karmelu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 5 sztuk
likier amaretto 3 łyżki
ser mascarpone 250 gram
posiekane migdały 50 gram
mleko 4 łyżki
masło 50 gram
cukier 5 łyżek
miód 5 łyżek
cukier waniliowy 6 (domowy)
kremówka 2 łyżki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie semifreddo z migdałami w karmelu

Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek i umieścić je w osobnych miskach. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę, po czym wkruszyć biszkopty, wlać Amaretto i dodać mascarpone, wszystko to dokładnie wymieszać razem.

Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, po czym dodac pozostały cukier i ubijać tak do powstawnia sztywnej, aksamitnej pianki. Śmietankę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać pianę z białek i ubitą śmietankę i bardzo delikatnie, ale dokładnie całość wymieszać.

Masę przełożyć do foremki lub małych foremek (najlepiej silikonowych) i wstawić do lodówki na kilka godzin - u mnie deser siedział całą noc - nie zamarza mocno.

Przed podaniem przygotować sos karmelowy: wrzucić wszystko, oprócz migdałów do rondelka i rozpuścić, po czym dodać posiekane migdały i wymieszać i przestudzić.

Masę z foremek przełożyć na talerzyki i polać sosem z migdałami, podawać od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 21.07.2012 14:57
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak