Sposób przygotowania

Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek i umieścić je w osobnych miskach. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką, puszystą masę, po czym wkruszyć biszkopty, wlać Amaretto i dodać mascarpone, wszystko to dokładnie wymieszać razem.

Z białek ze szczyptą soli ubić pianę, po czym dodac pozostały cukier i ubijać tak do powstawnia sztywnej, aksamitnej pianki. Śmietankę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać pianę z białek i ubitą śmietankę i bardzo delikatnie, ale dokładnie całość wymieszać.

Masę przełożyć do foremki lub małych foremek (najlepiej silikonowych) i wstawić do lodówki na kilka godzin - u mnie deser siedział całą noc - nie zamarza mocno.

Przed podaniem przygotować sos karmelowy: wrzucić wszystko, oprócz migdałów do rondelka i rozpuścić, po czym dodać posiekane migdały i wymieszać i przestudzić.

Masę z foremek przełożyć na talerzyki i polać sosem z migdałami, podawać od razu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !