Przepis i sposób przygotowania na: Lekki i zdrowy makaron ryżowy
Lekki makaron ryżowy to baza do wielu pysznych dań. Polecam łączyć go z ulubionymi warzywami (tutaj postawcie na ciekawe i finezyjne ich kształty) oraz z sosami. Doprawiajcie danie jak lubicie - możecie postawić na wersję pikantną lub słodko-kwaśną.
Makaron włożyć do miski i zalać wodą tak, by całkiem go zakrywała, przykryć miskę talerzem i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć na sicie.
Warzywa umyć, cukinię pokroić w julienne (cieniutkie słupki), seler i marchew obrać i również pokroić w julienne, pora obrać z wierzchnich listków, po czym przekroić na pół i pokroić ukośnie w nieduże kawałki. Grzyby również kroimy w paseczki.
Do dużego garnka włożyć masło, dodać warzywa, podsmażyć 2 minut i dodać grzyby, przyprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną, smażyć kolejne 2 minuty, mieszając. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy makaron i sos, mieszamy dokładnie i podajemy od razu.