Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki i zdrowy makaron ryżowy

4.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukasz pomysłu na szybki lunch lub obiad inspirowany kuchnią azjatycką? Zapraszam po przepis, z którego wyczarujesz smaczne i kolorowe dania obiadowe.

Składniki:

makaron ryżowy 100 gramów
seler 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
biała część pora 1 sztuka
grzybki mun 50 gramów
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
pieprz czarny 1 szczypta
cukinia 1 sztuka
sos chili 30 (słodki)

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki i zdrowy makaron ryżowy

Lekki makaron ryżowy to baza do wielu pysznych dań. Polecam łączyć go z ulubionymi warzywami (tutaj postawcie na ciekawe i finezyjne ich kształty) oraz z sosami. Doprawiajcie danie jak lubicie - możecie postawić na wersję pikantną lub słodko-kwaśną.

Grzybki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, po czym gotować przez 15 minut, odcedzić i ostudzić.

Makaron włożyć do miski i zalać wodą tak, by całkiem go zakrywała, przykryć miskę talerzem i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć na sicie.

Warzywa umyć, cukinię pokroić w julienne (cieniutkie słupki), seler i marchew obrać i również pokroić w julienne, pora obrać z wierzchnich listków, po czym przekroić na pół i pokroić ukośnie w nieduże kawałki. Grzyby również kroimy w paseczki.

Do dużego garnka włożyć masło, dodać warzywa, podsmażyć 2 minut i dodać grzyby, przyprawić pieprzem i przyprawą uniwersalną, smażyć kolejne 2 minuty, mieszając. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy makaron i sos, mieszamy dokładnie i podajemy od razu.

Lubisz makaron ryżowy? Sprawdź przepis na sałatkę z makaron ryżowym i ogórkiem. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak