Sposób przygotowania

Uwaga: Aby uzyskać spirytus 70 %, należy zmieszać w równych proporcjach spirytus 96% z wódką 40%. Pigwy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Zalać wodą, gotować pod przykryciem 45 minut. Z rozgotowanych owoców odcisnąć sok w sokowirówce lub odsączyć przez gęste płótno. Sok podgrzać (nie gotować), rozpuścić w nim cukier. Dodać do syropu spirytus i rum, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć naczyniem. Dodać do nalewki cienko skrojoną skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na miesiąc. Nalewkę przefiltrować przez bibułkę filtracyjną i rozlać do ciemnych butelek. Do degustacji nadaje się po pół roku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !