Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieloowocowe Clofoutis

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2/3 szkl
mleko 1 szkl
jaja 3 szt
cukier 1/4 szkl
mąka kukurydziana 3 łyżki
masło do wysmarowania formy
sól 1/4 łyżeczki
olejek waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder do posypania
owoce 300 (jagody, morele, czereśnie, trus

Przepis i sposób przygotowania na: Wieloowocowe Clofoutis

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem.

Owoce ( morele, brzoskwinie, czereśnie, truskawki ) pokrój na niewielkie kawałki i obtocz w mące kukurydzianej, następnie ułóż je na dnie naczynia. Jagody również należy obtoczyć w mące kukurydzianej i posypać nimi owoce.

Zmiksuj razem jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, olejek waniliowy i sól.

Gotowe ciasto wylej do formy z owocami i zapiekaj przez ok. 50 minut, aż stanie się złociste i puszyste.

Po upieczeniu wierzch clafoutis oprósz cukrem pudrem.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 07.12.2011 10:33
Co przepis, to inna ciekawa nazwa :) Bardzo lubię sprawdzać te nieznane dla mnie :) a ciasto wygląda bardzo smakowicie.
Ela15 13.08.2011 12:16
fajne
Sarenka 09.07.2011 08:43
Pysznosci
Tomek16 21.11.2010 16:04
dobre ciasto
wedith1 19.09.2010 10:19
Fajne!
Koper 15.09.2010 11:34
Bardzo fajne ciasto :)
agnieszka189 12.09.2010 14:59
a smakuje jeszcze lepiej zwlaszcza na cieplo
Ewa99 12.09.2010 11:52
wygląda znakomicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak