Sposób przygotowania

Przesiać mąke do miski i zalać ją wrzątkiem, po czym wymieszać i dodać sól i żółtko, zagniatając wgnieść miękkie masło. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię aluminiową lub włożyć do woreczka i odstawić na czas przygotowania farszu.

Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i usmażyć na oleju na rumiano. Mięso zmielić w maszynce lub zmiksować w blenderze (tak zrobiłam i wyszło świetne), włożyć do miski, dodać cebulę i przyprawy według uznania, dobrze wymieszać.

Z ciasta wałkować cieniutki placek i wykrajać foremką lub literatką małe kółeczka, na kółeczka nakładać łyżeczką porcję farszu i zaklejać, odkładac pierożki na deskę oprószoną mąką.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem i na wrzącą wkładać pierogi. Gotować 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, po czym przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a następnie od razu na talerze.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    EWI

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam! Twój przepis brzmi mega apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Dziękuję i zapraszam do kuchni do zrobienia pierożków :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !