Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
żółtko jajek 1 sztuka
masło miękkie 50 gram
sól do smaku
gotowane mięso z kurczaka 300 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
woda 140 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z mięsem

Przesiać mąke do miski i zalać ją wrzątkiem, po czym wymieszać i dodać sól i żółtko, zagniatając wgnieść miękkie masło. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię aluminiową lub włożyć do woreczka i odstawić na czas przygotowania farszu.

Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i usmażyć na oleju na rumiano. Mięso zmielić w maszynce lub zmiksować w blenderze (tak zrobiłam i wyszło świetne), włożyć do miski, dodać cebulę i przyprawy według uznania, dobrze wymieszać.

Z ciasta wałkować cieniutki placek i wykrajać foremką lub literatką małe kółeczka, na kółeczka nakładać łyżeczką porcję farszu i zaklejać, odkładac pierożki na deskę oprószoną mąką.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę z olejem i na wrzącą wkładać pierogi. Gotować 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, po czym przekładać łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą, a następnie od razu na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

domaskowa 10.06.2012 21:06
Dziękuję i zapraszam do kuchni do zrobienia pierożków :)
Rafał10 10.06.2012 20:14
uwielbiam! Twój przepis brzmi mega apetycznie :)
EWI 10.06.2012 19:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak