Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 900 g
drożdże świeże 1/2 kostki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mak
woda 500 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Drożdże rozmacamy w ciepłej wodzie.
Wlewamy do mąki.
Dodajemy cukier i sól.
Miksujemy około 15 minut.Nastepnie wykładamy ciasto na stolnice i wyrabiamy około 10 minut.
Wkładamy ponownie do miski.
Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przekładamy do dwóch form keksowych o długości 25 - 30 cm .
Skrapiamy delikatnie wodą i posypujemy makiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy 60-70 minut.
Studzimy w formie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.03.2013 22:34
taki domowy chleb jest najsmaczniejszy
Pani Domu 04.03.2013 19:29
piękny, zdrowy chlen
Grażyna13 25.02.2013 13:48
Uwielbiam drożdżowe chlebki :)
Justa32 13.01.2013 10:10
coś pysznego!!!
ewaa 01.09.2012 23:16
fajny przepis...muszę wypróbować
Habibi 12.08.2012 12:59
domowy chlebek jest najlepszy, no i bez polepszaczy :)
caralajna 25.07.2012 09:16
domowy najlepszy
barbara11561 17.06.2012 08:08
uwielbiam zapach pieczonego świeżego chlebusia:)
misia53 14.06.2012 16:03
jakoś trudno mi się zabrać do zrobienia chlebka a tak mi nie raz pachnie....
anemon 12.06.2012 12:30
Taki chleb pyszny jak jest świeży i po stostowaniu.
kochanyptysiu 12.06.2012 08:36
wyglada bosko
ben-ka 11.06.2012 00:18
wreszcie i ja muszę wziąc się za pieczenie chlebka:)
irenka 10.06.2012 21:06
fajny przepis,muszę wypróbować
halina55 10.06.2012 19:45
też taki robie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak