Sposób przygotowania

Fasolę dokładnie przepułkać pod bieżącą wodą, odcedzić, włożyć do garnka i zalac 1,5l wody, przykryć i odstawić na noc.

Następnego dnia postawić garnek na kuchence i zagotować wodę z fasolą. Dodać sól, pieprz w ziarenkach, wiele angielskie i listek (kość wędzoną) i gotować na niedużym ogniu.

W czasie gotowania fasoli na dwóch łyżkach oleju zarumienić boczek, dodać go do fasoli - tłuszcz zostawić na patelni. Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju, co boczek i dodać do garnka. Gotować całość na niewielkim ogniu około 1 godziny - aż fasola będzie w środku tylko odrobinę twarda.

Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i zagotować, dodać pokrojone w plasterki parówki. Na patelni zesmażyć razem mąkę z masłem i wlać najpierw jedną, a potem drugą chochelkę wywaru fasolowego, cały czas mieszając. Zasmażkę wlac do garnka i jeszcze chwilę razem podgotować.

Doprawić do smaku kminkiem, cząbrem, mielonym pieprzem, spróbować i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę przypraw.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    halina55

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Hihi, tradycja i smak dzieciństwa, to lubię :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna/Dzastus

    pyszności. JEdno z moich ulubionych dań.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !