Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, oprószyć je solą i smażyć. W tym czasie pokroić cebulę w kawałeczki, zmiażdżyć czosnek przez praskę i dodać to wszystko do smażącego się mięsa. Smażyć, aż mięso będzie mocno zarumienione.

Dodać koncentrat pomidorowy, zamieszać i dodać pokrojoną w kawałeczki czerwoną paprykę. Na durszlaku odcedzić fasolę razem z kukurydzą.

Chilli posiekać i dodać do mięsa, zamieszać, dodać pozostałe przyprawy oraz fasolę i kukurydzę, podgrzewać tak jeszcze przez 5 minut, delikatnie mieszając.

Odstawić farsz by wystygł.



Składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielić na porcję i rozwałkowywać je na grubość około 4mm, z rozwałkowanych placków wycinać kółka foremką o średnicy 9,5cm, każde kółko dodatkowo delikatnie rozwałkować na cienki placek. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę farszu i zaklejać, układać pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdego pierożka posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    qrasnqleq

    super propozycja na obiad dla mojego męża...pikantnie...mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    smaczne pierogi

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !