Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowy chleb na zakwasie żytnim

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

przygotowany wcześniej zaczyn 1 sztuka
mąka pszenna tortowa 200 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
cukier 1 łyżka
woda 100 mililitrów
Cebulka smażona Prymat 100 gramów

Zaczyn:

mąka żytnia 150 gramów
woda ciepła 150 mililitrów
zakwas żytni 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowy chleb na zakwasie żytnim

Składniki zaczynu wymieszać w misce i odstawić na noc, na 8-12 godzin, w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Rano dodać pozostałe składniki na bochenek i dokładnie wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut i wyrobić znowu. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce na 2 godziny.

Po tych 2 godzinach ciasto znów zagnieść i włożyć je do foremki lub do koszyka do wyrastania, naciąć i zostawić pod ściereczką na 4 godziny. 

Nagrzać piekarnik do 230 stopni, chleb przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i zostawić na kratce, aby bochenek ostygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak