Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fishburgery

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso białej ryby 400 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
majonez 5 łyżek
kwaśna śmietana 2 łyżki
ogórki konserwowe 3 sztuki
cebula 1/2 sztuki
bułeczki 4 domowe
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Fishburgery

Kroki postępowania

1
Przyszykować bułeczki. Można je wykonać wg tego przepisu:
Krok 1 - Fishburgery foto
2
Najpierw przygotować sos: wymieszać majonez ze śmietaną, dodać pokrojone w kostkę ogórki i posiekaną drobniutko cebulkę, doprawić do smaku, zamieszać i odstawić.
Krok 2 - Fishburgery foto
3
Bułeczki przekroić na połówki i rozłozyć obok siebie.
Krok 3 - Fishburgery foto
4
Mięso ryby podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce lub w naczyniu blendera, przełożyć do miski. Do ryby dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz i wyrobić miękką masę. Na patelni rozgrzać płytki olej, porcję rybną podzielić na 4, formować nieduże, okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć kotlety, aż będą rumiane, przekładać na ręcznik papierowy, by lekko odsiąkły z tłuszczu.
Krok 4 - Fishburgery foto
5
Na spodnią część bułeczki położyć kotleta, a na kotleta nałożyć sos, przykryć wierzchnią częścią i to samo uczynić z pozostałymi bułeczkami. Podawać od razu.
Krok 5 - Fishburgery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak