Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i melasą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zakwas żytni 200 gram
żytnia mąka 60 gram
mąka pszenna tortowa 250 gram
melasa z trzciny cukrowej 3 łyżeczki
ziarna słonecznika-uprażone 2 garście
sól 1 łyżka
cukier biały 1/2 łyżeczki
woda 50 (przegotowana)
woda 100 (przegotowana)
mąka żytnia 100 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i melasą

WIECZÓR: Składniki zaczynu (pierwsze trzy) wymieszać w dużej szklanej lub porcelanowej misie, przykryć ściereczką i odstawić na noc (8 - 12h) w ciepłym miejscu.


RANO: Do zaczynu w misie, w której pracował zaczyn wlać wodę i melasę i wymieszać. Dodać obydwie mąki i słonecznik - zagnieść. Wgnieść sól i cukier i odstawić ciasto na 20 minut.

Po tym czasie znów delikatnie zagnieść - ciasto będzie luźne - w zależności od gęstości Waszego zakwasu.

Ciasto uformować w wałek, oprószyć mąką. Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przygnieść do spodu, oprószyć jeszcze mąką i zrobić na wierzchu nacięcia - u mnie na krzyż, akurat, bo chleb nie popękał, ani gdy rósł, ani gdy się piekł.

Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3 godziny.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni, wstawić chleb na środkową półkę (w keksówce) i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, ogołocić z papieru do pieczenia i pozostawić na kracie, by ostygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak