Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i całkowicie ostudzić.

Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski, dodać jajo, mąkę oraz sól do smaku, delikatnie wymieszać składniki.

Z masy nabierać porcje ciasta i formować cienkie placuszki (ok. 4mm), placuszki od razu kłaść na rozgrzanej, oprószonej mąką patelni lub płycie (u mnie do smażenia dużych naleśników lub tortilli) i piec, aż placki będą mocno zarumieniona z obu stron.

Podawać na gorąco z masłem czosnkowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    mmmm smakowite :) jeszcze do tego z masłem czosnkowym, coś wspaniałego :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    domaskowa

    Tak tradycyjnie podaje się na Podhalu i tak najlepiej smakują :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    Chętnie bym spróbowała...czyli smażysz na patelni bez żadnego tłuszczu? tak? jeśli tak to spróbuję bo na tłuszczach nie lubię a raczej mój żołądek nie toleruje:((
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    Chętnie bym spróbowała...czyli smażysz na patelni bez żadnego tłuszczu? tak? jeśli tak to spróbuję bo na tłuszczach nie lubię a raczej mój żołądek nie toleruje:((
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marcia7

    niesamowite są w Karczmie Polany w Kościelisku koło Zakopanego, najlepsze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !